Menu Sluiten

Zonsondergang bij de Westerplas

Het kirrende geluid van een jonge lepelaar draagt ver vanavond. Bedelend om eten loopt hij achter zijn moeder aan. Er is weinig wind en de lucht is gevuld met de geur van watermunt. Op de Westerplas maken de vogels zich in het laatste zonlicht klaar voor de nacht. Ganzen komen zoet water drinken na een hele dag grazen. Een kleine ziverreiger gaat op zoek naar een rustig slaapplekje. Een groepje lepelaars vliegt laag over de vogelkijkhut op weg naar het wad of het Lauwersmeer. Morgenochtend zullen ze terugkeren met voer voor de jongen.

Ik haal mijn camera uit de tas en kijk door de zoeker. Op dit tijdstip van de dag strijkt het licht van de ondergaande zon over het landschap. De zon schijnt tussen de wolken door en begint steeds warmere kleuren te geven. Schitteringen van de zon reflecteren in het water. Ronddobberende watervogels op de plas vormen silhouetten in het tegenlicht. Hoe leg je zo’n magisch moment vast op de foto? Er is niet één antwoord en net daarom valt er zoveel plezier te beleven aan natuurfotografie.

Lees verder

Zonnedauw

Zonnedauw, een vleesetende plant die levende prooien vangt in glimmende lijmdruppels op zijn bladeren om de slachtoffers vervolgens langzaam te verteren. Het lijkt een eng sprookjesfiguur maar hij bestaat echt.
Om het dramatische karakter van dit sprookje op de foto te krijgen zal je op de knieën moeten en bij voorkeur met een macrolens want zonnedauw is een klein plantje waar je zomaar aan voorbij loopt als je niet goed oplet.

Zonnedauw of Drosera rotundifolia groeit op Schiermonnikoog her en der in natte duinvaleitjes. De omgeving waar hij staat is kwetsbaar dus blijf op de konijnenpaadjes. De plant is vanaf die paadjes prima op de foto te zetten.

Lees verder

Opslagruimte voor fotografen

Natuurfotografen, trouwfotografen, vloggers en andere digitale creatievelingen kennen het probleem wel; audio-visuele bestanden vragen megaveel gigabytes. Waar zet je al die grote bestanden en wat doe je als je er plots niet meer bij kan? In dit artikel probeer ik de mogelijkheden op een rijtje te zetten.

Foto- en videocollecties worden bij voorkeur op harde schijven bewaard. Dit kunnen interne schijven zijn of externe varianten. USB-sticks zijn handig om snel wat bestanden met iemand uit te wisselen maar ze hebben een veel grotere kans op falen waardoor de bestanden die erop staan plots verloren gaan.
Bestanden kunnen ook opgeslagen worden in de cloud, wat zoveel is als een harde schijf van iemand anders, doorgaans van een bedrijf dat clouddiensten aanbiedt.

Lees verder
Drie bergeendenkuikens van een dag of twee oud in een hoekje van de vogelkijkhut

Jonge bergeenden op pad

Gisteravond wilden Folkert en ik even over de Westerplas kijken. Toen we daar aankwamen zaten drie bergeendjes van hooguit twee dagen oud in een hoekje van de vogelkijkhut op de grond. Ze probeerden het gekwek van hun ouders te volgen, maar die zwommen al op de Westerplas en aan die kant is er geen uitweg uit de vogelkijkhut.

Bergeenden staan symbool voor Nationaal Park Schiermonnikoog. Ze broeden in verlaten konijnenholen in de duinen. Zodra alle jongen uit het ei zijn vertrekt het hele gezin richting open water, op Schiermonnikoog is dat meestal de Waddenzee of de Westerplas. Het gebeurt wel eens dat ze daarvoor eerst het hele dorp van Schiermonnikoog moeten doorkruisen. Een mooi gezicht, maar voor de bergeend een hachelijke onderneming want hongerige meeuwen en kraaien liggen op de loer.

Lees verder

Correctie Strúnmarkt

De eilander Strúnmarkt is een gezellige markt op Schiermonnikoog die traditiegetrouw plaatsvindt in de maanden juli en augustus op en rond de Willemshof. Iedere donderdagavond van 19 tot 21 uur stallen enthousiaste eilanders er hun producten uit. Je vindt er streekproducten, ambachtelijk handwerk en souvenirs. Verenigingen spijzen er hun kas met een kraam of activiteit, vrijwilligers geven er uitleg bij de gerestaureerde reddingsboot Willem Horsman en ook voor de kinderen is er vermaak en een kinderrommelmarkt. Op de Schiermonnikoger almanak, die naast eb- en vloed-tijden ook dit soort evenementen vermeldt, is er editie 2021 helaas een fout ingeslopen; de Strúnmarkt vindt plaats op donderdagen en niet op woensdagen.
De digitale almanak is al aangepast en de correcte versie kan hier gratis gedownload worden:
https://dewittehaas.nl/wp-content/uploads/2021/06/SchiermonnikogerAlmanak2021-versie20210627.ics

Strúnmarkt, elke donderdag van 8 juli t/m 26 augustus, van 19:00 tot 21:00 uur, op de Willemshof, Schiermonnikoog

twee smartphones met een digitale kalender app geopend

De digitale almanak in je broekzak

Op Schiermonnikoog hangen de mooiste belevenissen vaak af van het juiste moment. Hoe lang kan je nog blijven liggen als je de zonsopkomst wil zien? Wanneer kan je een zandbank oplopen zonder natte voeten te riskeren? Waar zal de volle maan opkomen en om hoe laat? Hoe kan je voorspellen wanneer de lepelaars naar de Westerplas zullen vliegen om er uit te rusten en om hoe laat ze weer vertrekken om te gaan eten? Het is elke dag anders.

Schiermonnikoger almanak helpt je uitstippelen wanneer je waar moet zijn met behulp van de getijden voor beide kanten van het eiland en opkomst en ondergang van zon en maan.

Maarrr de wandkalender heb je gewoonlijk niet mee onderweg en daarom is er nu ook een versie voor op de smartphone.

Verder lezen
de getijdenkalenders voor Schiermonnikoog van 2018 tot 2021

Schiermonnikoger almanak 2021 op komst

Schiermonnikoger almanak 2021 wordt weldra verwacht, inmiddels de vierde in het rijtje van getijdenkalenders voor Schiermonnikoog. Deze editie zal voor het eerst gedrukt worden op een echte drukpers in tegenstelling tot de digitale druk van de voorgaande jaren. De kleuren van de foto’s zullen daarmee naar verwachting nog mooier zijn. Bovendien zal het drukken duurzaam gebeuren via het procédé van waterloos offset bij drukkerij Tienkamp in Groningen.

Verder lezen

Intussen op Schiermonnikoog

Het zijn intense maanden geweest sinds de corona-uitbraak. Schrijnende toestanden wereldwijd zorgden voor een heleboel emoties en we werden verplicht om stil te staan bij zaken die anders zo normaal zijn. Lieve allemaal, ik hoop dat het goed gaat met jullie.

De natuur op Schiermonnikoog ging intussen gewoon haar gangetje. De luchten waren helder en streeploos, de geluiden puur natuur. Op het strand kon je je alleen op de wereld wanen. Wilde dieren zaten op plaatsen waar het anders te druk is.

Enkele bijzondere momenten hier op het eiland in de voorbije maanden :

Verder lezen

Wat anderen zeggen

Prachtige dag gehad!
Mooie plekken van het eiland bezocht met veel info over natuur en camera gebruik. Echt een waardevolle dag gehad, genoten!

Cor Gols

Als beginnende fotograaf vond ik dit echt een geweldige cursus. Zelf gebruikte ik de camera op mijn mobiel terwijl mijn vriendin haar compactcamera gebruikte. Folkert stemt heel goed af op de wensen en behoeften van de cursisten en laat je daarbij ook nog eens prachtige plekjes van het eiland zien. Echt voor iedereen die graag foto’s maakt een aanrader. We hebben de rest van onze tijd op Schiermonnikoog de opgedane kennis van de cursus ook nog eens kunnen toepassen wat resulteerde in veel leuke foto’s.

Martin

De workshop (gouden uur) was een avontuur naar de mooiste plekjes van het eiland waar we zelf niet snel zouden komen. Zijn kennis van de natuur leverde verrassende foto’s op. Na afloop van de workshop heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd, op een prachtige plek door Folkert uitgekozen. Zijn vrouw zorgde voor een mooi gevuld mandje om het te vieren. Het werd een onvergetelijke avond en daarvoor zijn wij hen heel dankbaar.

Sander

Gisteravond een leerzame workshop gehad. Folkert heeft dingen begrijpelijk uitgelegd. Daarnaast hebben we mooie plekjes bezocht, waar hopelijk mooie foto’s van zijn gemaakt (moet ze nog bekijken). In ieder geval een aanzet gegeven om n fotocursus te volgen!

Tineke

The Photoworkshop with Folkert was an excellent experience . We communicated also in english and German and he showed me a lot of treasures and secrets of the island . His knowledge about nature and history is sooooo good and ……….his knowledge about my camera …. better than mine !!! So i found out about some functions i didnt even know that they exist !!Folkert took so much time and we spent some interesting and informative hours investigating the beauty of Schiermonnikoog !
PS: Folkert , you where right , my camera has built-in ND filter and …….i can already use it !!! Thank you so much .

Andrea

Andrea Epstein-Prins

Ik heb een zeer inspirerende tocht gemaakt met Folkert. Met veel rust en aandacht heeft hij mij op mijn niveau gecoacht in het zoeken naar bijzondere beelden en hoe ik kon omgaan met de instellingen.
Ik heb van hem geleerd, zowel wat betreft het kijken als het omgaan met mijn camera.
Hij bracht mij naar mooie plekjes die ik niet kende.
Daarnaast bleek hij ook een aangename gesprekspartner over de natuur en heeft hij me deelgenoot gemaakt van de kleine elementen in de natuur.
Ik heb genoten en geleerd.
Dank je wel Folkert!!

Irene Levy

We hebben een heel leuke en leerzame workshop gehad met Folkert in de duinen bij de wasserman. Veel geleerd en zeker ook nog plekken van het eiland ontdekt waar ik nog nooit geweest was.

Maartje Visser

Ik kom al jaren met veel plezier op Schier, veelal ook om te fotograferen. Maar Folkert heeft mij toch een paar unieke fotolocaties laten zien waar ik nog nooit geweest was! Omdat de eerste excursie wegens regen uiteindelijk toch een beetje in het water viel, heeft hij ons de volgende ochtend nóg een keer meegenomen op pad. Echt klasse! De tweede ochtend was bijzonder mooi. Folkert wist bovendien veel te vertellen over de natuur en de het leven op het wad. Aanrader!

Matthijs

We hebben een leuke workshop gehad Folkert heeft ons veel laten zien buiten de begaande paden om daar had ik zelf niet zo snel aan gedacht. Gelukkig was net die dag een mooie dag om eropuit te gaan het zonnetje scheen helaas geen mooie zonsondergang meer.
veel gezien en gehoord zoals de kwelder vuurtoren in de avond fotograferen hij heeft ervoor gezorgd dat ik nog een haas kon fotograferen, de duinen in klein Zwitserland gezien al met al een leerzame workshop

Anneke Zwetsloot

Wij hebben een fantastische “Gouden uur workshop” gehad met Folkert! We kwamen op prachtige fotogenieke plekken. En Folkert liet ons plekjes en paden zien die we zelf nooit zouden hebben gevonden. Daarnaast kan hij je als je wil ook nog eens helpen met het instellen van de camera.

Freek Jan

Ik heb een erg leuke “Gouden Uur fotoworkshop” gehad met Folkert! Hij laat je de mooiste plekken van het eiland zien, maar zelfs op plekken die je al kent wijst hij je op dingen die je nog nooit hebt opgemerkt en vertelt er boeiend over. Daarnaast helpt hij je om het zo mooi mogelijk vast te leggen. Een aanrader voor iedereen die van Schiermonnikoog én fotograferen houdt!

Pieter Stenekes