Menu Sluiten

 

De Witte Haas is sinds 2018 een kleine onderneming op Schiermonnikoog met de doelstelling natuurbeleving te stimuleren op dit mooie Waddeneiland. Activiteiten van De Witte Haas omvatten een jaarlijkse publicatie van de Schiermonnikoger almanak, het verspreiden van foto’s van het eiland, uitgeven van een boek over de hazen op Schiermonnikoog (werk in uitvoering, volg de nieuwsbrief) en ondersteuning van expositie Folkert@straun in het Bezoekerscentrum, Schiermonnikoog (van 16 november 2019 t/m 20 april 2020).

“De Witte Haes” was de naam van een schip dat in 1674 voor de kust van Schiermonnikoog strandde. Het had onder meer goud en ivoor aan boord, tot groot genoegen van eilander jutters. Zelf ben ik hier gestrand in 2010 en ik probeer ook iets waardevols bij te dragen aan de gemeenschap.

Tenslotte koester ik mooie herinneringen aan een onverwachte ontmoeting met een albino haas tijdens een fietstocht langs de Groninger Waddenzeekust met mijn man Folkert in 2016. Op Schiermonnikoog leven geen echte witte hazen, maar wel genoeg andere. Folkert en ik houden ervan om die bijzondere dieren te observeren en op de foto te zetten.

Marjolein Abma

witte haas tussen de kluiten kleigrond op een akker nabij Warffum

Een witte haas tussen de kluiten kleigrond op een omgeploegde akker nabij Warffum, februari 2019