Dag van de natuurfotografie 2023

Op de eerste vrijdag van juni vieren wij de dag van de natuurfotografie. Hiermee willen wij het belang van natuurbescherming onder de aandacht brengen. Want hoe je het wendt of keert, wij hebben de natuur nodig. Om te ontspannen, om ons te kunnen verwonderen, onze gedachten op een rij te zetten en te herbronnen. Om met vrienden bij te praten, weer even te kijken waar we staan en waar we vandaan komen.

De relatie mens – natuur zal altijd een moeilijk evenwicht blijven. Er gaat veel schoonheid verloren maar er zijn toch ook mooie, hoopgevende initiatieven, van grote en kleinere organisaties en ook van particulieren.

Bij De Witte Haas vinden wij het belangrijk om van de natuur te genieten met respect voor de natuur. En dat betekent dan niet enkel dat we geen zwerfafval achterlaten, maar ook dat we bij alles wat we doen nadenken of we de rust van fauna en flora niet verstoren. Het is niet altijd evident om te zien wat wijs is en wat niet. Op de kwelderrand lopen bij hoogtij is bijvoorbeeld helemaal geen goed idee. Waarom? Bij hoogwater rusten vogels uit op de rand van de kwelder. Ze hebben dan die ruimte nodig. Ze komen daar op adem tot het water weer weggetrokken is en ze weer het wad op kunnen om te foerageren. Een goedbedoelende maar onwetende fotograaf die dit mechanisme niet kent kan zo alle vogels de lucht in jagen. De dieren verbruiken hierbij onnodig veel energie en missen een kans om weer op krachten te komen.

Een ander voorbeeld zijn de wilde orchideeën die in de duinvalleien groeien. Ze zijn prachtig om te zien dus iedereen wil ze graag even bekijken, dat is logisch. Een paadje erheen is dan een mooi compromis tussen het plezier van de mens en het behoud van de rust. Want als iedereen zijn eigen pad door die duinvallei gaat lopen worden er onbewust veel andere soorten platgetrapt.

Een cluster aarse orchideebloemen met links lange groede blaadjes en wazige bleke achtergrond.

Er kan dus nog winst behaald worden door iedereen met een hart voor de natuur goed te informeren. Natuurfotografen begrijpen als geen ander het belang van natuurbescherming. Op de dag van de natuurfotografie willen wij hier graag bij stilstaan met een gratis fotowedstrijd. Er zijn twee prijzen te winnen: de hoofdprijs en de publieksprijs.

De hoofdprijs wordt gekozen door een vakjury van 4 professionele fotografen met een bijzonder talent voor natuurfotografie. De samenstelling van de jury is dezelfde als vorig jaar. Meer informatie over de juryleden kan je hier lezen.

De publieksprijs wordt gekozen door bezoekers aan de website dagvandenatuurfotografie.nl. Het publiek kan elke foto een aantal sterren geven. De foto met de meeste sterren op vrijdag 9 juni om 16:00 uur wint de publieksprijs.

Vanaf vrijdag 2 juni 2023 om 16:00 uur tot vrijdag 9 juni 2023 16:00 uur kunnen deelnemers zich registreren en hun mooiste natuurfoto(‘s) uploaden. Website-bezoekers kunnen in die periode ook stemmen voor de publieksprijs en op zondag 11 juni om 16:00 uur worden de winnaars bekend gemaakt op dagvandenatuurfotografie.nl.

Wij hopen een heleboel enthousiaste natuurfotografen uit Nederland en België te mogen verwelkomen en kijken uit naar alle inzendingen. Lees hier meer over de voorwaarden om mee te doen aan de fotowedstrijd.

Fotowedstrijd
Dag van de natuurfotografie
2023


Doe mee en
maak kans op de hoofdprijs of publieksprijs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons