Sterrenlucht met felrode en wat lager ook groene gloed boven een duinlandschap.

Noorderlicht in Nederland

Gisteravond zorgde een zonnewind ervoor dat de aurora borealis in een groot deel van Europa, tot zelfs in Italië te zien was. Op Schiermonnikoog hebben wij het geluk om op een van de donkerste plekken van de Benelux te wonen. Toch was het noorderlicht met het blote oog bijna niet te zien. Folkert maakte deze foto’s met sluitertijden van 15 tot 30 seconden.

Sterrenlucht met felrode en wat lager ook groene gloed boven een duinlandschap.

Een sterrenhemel met noorderlicht boven een duinvallei op Schiermonnikoog

Sterrenlucht met felrode en wat lager ook groene gloed boven een duinlandschap. Aan de horizon een vuurtoren.

De vuurtoren en noorderlicht boven de Noordzee bij Schiermonnikoog

Tips voor het fotograferen van de aurora borealis

Bij lange sluitertijden is een statief belangrijk. Gisteren waaide het behoorlijk dus het was een uitdaging om de camera zo lang stil te houden. Bovendien gebruiken natuurfotografen vaak niet zo’n heel stevig en zwaar statief. Kleine trucs kunnen dan helpen. De benen van het statief breed uitzetten bijvoorbeeld, extra gewicht er aan hangen en/of de camera uit de wind houden door er zelf voor te gaan staan.

Verder is het in deze omstandigheden net zoals altijd bij weinig licht belangrijk om het diafragma zo ver mogelijk open te zetten, en dus een laag F-getal te kiezen, en de ISO aan te passen totdat er genoeg licht op de sensor valt.

Fel licht boven een duinenrij weerkaatst in een plas in de duinvallei. Een rood-oranje gloed aan de nachtelijke sterrenhemel.

De vuurtoren en noorderlicht boven een duinvallei op Schiermonnikoog

Nabewerkingssoftware

Nabewerking van de RAW-bestanden geeft de mogelijkheid om een nachtelijk aurora-landschap in een mysterieuze sfeer te dompelen. Zelf gebruiken wij Darktable, een opensource programma, gratis te downloaden.

Een workshop natuurfotografie volgen?

Wil je ook graag op pad met Folkert? Samen met vrienden, familie, collega’s of alleen de verborgen fotogenieke plekken van Schiermonnikoog ontdekken? Folkert is natuurgids en -fotograaf en kent het eiland op z’n duimpje. Kijk in onze agenda voor de geplande fotoworkshops of maak een afspraak voor privé-begeleiding en geef je fotografie een creatieve impuls!

 

Illustratie van hurkende dame met fotocamera

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons