Zonnedauw krijgt bloemen

Zonnedauw is onder de wilde planten eentje waar ik ieder jaar vol bewondering naar sta te kijken. Eerder al schreef ik een artikel met tips om dit plantje te fotograferen. Vandaag sta ik graag even stil bij de naamgeving en de bloemen.

Dauwdruppels van lijm

Waar komt die naam eigenlijk vandaan, “zonnedauw” ? Zeker weten doe ik het niet maar ik kan me voorstellen dat het iets te maken heeft met het feit dat de plant lijmdruppels op de grijpgrage blaadjes heeft. Die lijmdruppels zien er wat uit als dauwdruppels. Als het geregend heeft spoelen die lijmdruppels er af.
Wanneer vervolgens de zon weer gaat schijnen komen de druppels weer terug en dan lijkt het alsof er dauwdruppels verschijnen bij zonneschijn: zonne-dauw.

rood-met-gele blaadjes met lijmdruppeltjes op de randen en verticaal opschietende stengeltjes met een krul of trosje bloemknoppen. Groene wazige achtergrond.
rood-met-gele blaadjes met lijmdruppeltjes op de randen en verticaal opschietende stengeltjes met een krul of trosje bloemknoppen. Groene wazige achtergrond.

Bloemen op hoog niveau

Zittend op je knieën voor de zonnedauw zie je dat dit kleine plantje zijn bloemstengels hoog uitrolt. Hoog genoeg om straks de bestuivers niet te dicht in de buurt van de vangende blaadjes te laten komen. Want hoe graag dit vleesetende plantje ook insekten lust, de bloemen moeten wel door iemand bestoven worden!

rood-met-gele blaadjes met lijmdruppeltjes op de randen en verticaal opschietende stengeltjes met een krul of trosje bloemknoppen. Groene wazige achtergrond.
rood-met-gele blaadjes met lijmdruppeltjes op de randen en verticaal opschietende stengeltjes met een krul of trosje bloemknoppen. Groene wazige achtergrond.

Wilde planten fotograferen

In mijn fotoworkshops op Schiermonnikoog sta ik graag even stil bij dit soort leuke kleine dingen. Ga je graag een keer mee? Kijk dan even in de agenda of er een datum voor je past. Mocht je nog andere wensen hebben, neem dan gerust contact op met ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons