Zonnedauw

Zonnedauw, een vleesetende plant die levende prooien vangt in glimmende lijmdruppels op zijn bladeren om de slachtoffers vervolgens langzaam te verteren. Het lijkt een eng sprookjesfiguur maar hij bestaat echt.
Om het dramatische karakter van dit sprookje op de foto te krijgen zal je op de knieën moeten en bij voorkeur met een macrolens want zonnedauw is een klein plantje waar je zomaar aan voorbij loopt als je niet goed oplet.

Zonnedauw of Drosera rotundifolia groeit op Schiermonnikoog her en der in natte duinvaleitjes. De omgeving waar hij staat is kwetsbaar dus blijf op de konijnenpaadjes. De plant is vanaf die paadjes prima op de foto te zetten.

Het plantje groeit in zure, voedselarme omstandigheden en met behulp van kleine druppeltjes zelfgemaakte kleefstof vangt het insecten om zo aan de voedingstoffen te komen die hij in de grond niet kan vinden. Deze druppeltjes, samen met de felle rood-geel-groene kleuren van de blaadjes maken het een aantrekkelijke plant om te fotograferen.

Zonnedauw

Een laag standpunt geeft een mooiere achtergrond omdat je het onderwerp dan beter kan isoleren van de achtergrond. De afstand van de zonnedauw tot de begroeiing is dan namelijk groter dan wanneer je de foto van boven naar beneden zou maken. Kijk dus maar niet raar op als je iemand languit op een konijnenpaadje ziet liggen in een natte duinvallei.

Om een sprookjesachtige beeld te krijgen kan je de camera in de macro-stand zetten (het bloemetje) of een macrolens gebruiken. Breng je camera zo dicht mogelijk bij de plant. Als je je diafragma open zet (dus op een laag f-getal), zal je zien dat slechts een gedeelte van de plant scherp op de foto komt en dat de druppeltjes die niet scherp zijn veranderen in lichte bokeh-cirkels. De kleuren van de achtergrond vloeien dan in elkaar over.Doordat er zo maar een beperkt deel scherp op de foto staat is het belangrijk dat wat wel scherp is een mooie vorm of detail laat zien. Handmatig scherpstellen biedt in dit geval veel voordelen. Je kan ook scherpstellen door met de camera naar voren of naar achteren te bewegen tot je mooie details en vormen ziet.

Zonnedauw bloeit van juni tot en met augustus met kleine onopvallende bloemetjes die natuurlijk hoog boven de plant uitsteken omdat hij anders zijn bestuivers allemaal zou opeten. De ontwikkelende bloemsteeltjes rollen uit en kunnen een mooi detail vormen in de foto. Later zit de bloem zo hoog dat je ze vaak niet meer samen op de foto kan zetten met de blaadjes die toch het meest fotogenieke zijn.

Tips:

  • Diafragma openzetten (een klein f-getal)

  • Met een compact camera niet inzoomen maar van dichtbij fotograferen

  • Voor extra scherpe foto’s een statief of rijstzak gebruiken

Foto's: Folkert Abma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons