Menu Sluiten

Zonnedauw

Zonnedauw, een vleesetende plant die levende prooien vangt in glimmende lijmdruppels op zijn bladeren om de slachtoffers vervolgens langzaam te verteren. Het lijkt een eng sprookjesfiguur maar hij bestaat echt.
Om het dramatische karakter van dit sprookje op de foto te krijgen zal je op de knieën moeten en bij voorkeur met een macrolens want zonnedauw is een klein plantje waar je zomaar aan voorbij loopt als je niet goed oplet.

Zonnedauw of Drosera rotundifolia groeit op Schiermonnikoog her en der in natte duinvaleitjes. De omgeving waar hij staat is kwetsbaar dus blijf op de konijnenpaadjes. De plant is vanaf die paadjes prima op de foto te zetten.

Het plantje groeit in zure, voedselarme omstandigheden en met behulp van kleine druppeltjes zelfgemaakte kleefstof vangt het insecten om zo aan de voedingstoffen te komen die hij in de grond niet kan vinden. Deze druppeltjes, samen met de felle rood-geel-groene kleuren van de blaadjes maken het een aantrekkelijke plant om te fotograferen.

Zonnedauw

Een laag standpunt geeft een mooiere achtergrond omdat je het onderwerp dan beter kan isoleren van de achtergrond. De afstand van de zonnedauw tot de begroeiing is dan namelijk groter dan wanneer je de foto van boven naar beneden zou maken. Kijk dus maar niet raar op als je iemand languit op een konijnenpaadje ziet liggen in een natte duinvallei.

Om een sprookjesachtige beeld te krijgen kan je de camera in de macro-stand zetten (het bloemetje) of een macrolens gebruiken. Breng je camera zo dicht mogelijk bij de plant. Als je je diafragma open zet (dus op een laag f-getal), zal je zien dat slechts een gedeelte van de plant scherp op de foto komt en dat de druppeltjes die niet scherp zijn veranderen in lichte bokeh-cirkels. De kleuren van de achtergrond vloeien dan in elkaar over.Doordat er zo maar een beperkt deel scherp op de foto staat is het belangrijk dat wat wel scherp is een mooie vorm of detail laat zien. Handmatig scherpstellen biedt in dit geval veel voordelen. Je kan ook scherpstellen door met de camera naar voren of naar achteren te bewegen tot je mooie details en vormen ziet.

Zonnedauw bloeit van juni tot en met augustus met kleine onopvallende bloemetjes die natuurlijk hoog boven de plant uitsteken omdat hij anders zijn bestuivers allemaal zou opeten. De ontwikkelende bloemsteeltjes rollen uit en kunnen een mooi detail vormen in de foto. Later zit de bloem zo hoog dat je ze vaak niet meer samen op de foto kan zetten met de blaadjes die toch het meest fotogenieke zijn.

Tips:

  • Diafragma openzetten (een klein f-getal)

  • Met een compact camera niet inzoomen maar van dichtbij fotograferen

  • Voor extra scherpe foto’s een statief of rijstzak gebruiken

Foto's: Folkert Abma
Geplaatst inFototips

Gelijkaardige berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat anderen zeggen

Vandaag met Folkert ‘s ochtends op pad geweest. Leuke feiten over (leven op) Schiermonnikoog, de natuur en fotografie. Hij leert je (ongeacht je niveau of apparatuur) hoe je het mooiste resultaat krijgt en neemt je mee naar de mooiste plekjes. Zelfs al zou ik geen foto’s hebben gemaakt, dan was het nog een prachtige tocht geweest waarbij je op plekjes komt waar we anders nooit gekomen zouden zijn. Dank je wel voor deze mooie ervaring!

Ramon van Huet – 26 oktober 2021

een gouden ochtend in de workshop Gouden Uur. Folkert heeft zoveel oog voor de schoonheid van Schier. En hij leert ons tijdens de wandel-en fietstocht over het eiland, daar iets van die vast te leggen in foto’s. Fijne tips gekregen en ondertussen nieuwe bloemennamen geleerd. Dank je wel Folkert!

Anna Marca – 29 september 2021

Een fijne workshop met Folkert op 21 september!! Veel persoonlijke aandacht, goed aansluiten op ieders niveau… en mooie plekken om te fotograferen. Een aanrader.

Rob – 27 september 2021

Een mooie ochtend met Folkert op stap geweest! geleerd om een heel wijds landschap te fotograferen. En ook zonnedauw en wasplaatjes voor de macrolens gekregen. En als bonus nog mooie mosjes en rugstreeppadjes!. Een topochtend. Leuk en leerzaam.

Emmie Vroegindeweij - 27 september 2021

Folkert heeft zicht op Schiermonnikoog, op de natuur, op camera’s én op mensen. Hij sluit aan op het ervaringsniveau van de deelnemers en door zijn nauwkeurige voorbereiding weet hij vooraf welke camera’s en lenzen aanwezig zullen zijn. Hij verdiept zich in de bediening ervan en deelt daardoor tijdens de workshop vele praktische tips uit over het cameragebruik. Het belangrijkste is natuurlijk dat we op een relaxte manier naar gave plekken, naar mooie planten en fraaie uitzichten zijn geleid. De geplande workshopochtend viel deels in het water, waarop Folkert aanbood om de volgende dag door te gaan (hulde!). Dat heeft ons, onder meer, beelden van een oogstrelende zonsondergang opgeleverd.

Harry Slegh – 13 augustus 2021

Prachtige dag gehad!
Mooie plekken van het eiland bezocht met veel info over natuur en camera gebruik. Echt een waardevolle dag gehad, genoten!

Cor Gols – 15 juli 2021

Als beginnende fotograaf vond ik dit echt een geweldige cursus. Zelf gebruikte ik de camera op mijn mobiel terwijl mijn vriendin haar compactcamera gebruikte. Folkert stemt heel goed af op de wensen en behoeften van de cursisten en laat je daarbij ook nog eens prachtige plekjes van het eiland zien. Echt voor iedereen die graag foto’s maakt een aanrader. We hebben de rest van onze tijd op Schiermonnikoog de opgedane kennis van de cursus ook nog eens kunnen toepassen wat resulteerde in veel leuke foto’s.

Martin – 9 juli 2021

De workshop (gouden uur) was een avontuur naar de mooiste plekjes van het eiland waar we zelf niet snel zouden komen. Zijn kennis van de natuur leverde verrassende foto’s op. Na afloop van de workshop heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd, op een prachtige plek door Folkert uitgekozen. Zijn vrouw zorgde voor een mooi gevuld mandje om het te vieren. Het werd een onvergetelijke avond en daarvoor zijn wij hen heel dankbaar.

Sander – 25 juni 2021

Gisteravond een leerzame workshop gehad. Folkert heeft dingen begrijpelijk uitgelegd. Daarnaast hebben we mooie plekjes bezocht, waar hopelijk mooie foto’s van zijn gemaakt (moet ze nog bekijken). In ieder geval een aanzet gegeven om n fotocursus te volgen!

Tineke – 25 juni 2021

The Photoworkshop with Folkert was an excellent experience . We communicated also in english and German and he showed me a lot of treasures and secrets of the island . His knowledge about nature and history is sooooo good and ……….his knowledge about my camera …. better than mine !!! So i found out about some functions i didnt even know that they exist !!Folkert took so much time and we spent some interesting and informative hours investigating the beauty of Schiermonnikoog !
PS: Folkert , you where right , my camera has built-in ND filter and …….i can already use it !!! Thank you so much .

Andrea Epstein-Prins – 22 mei 2021

Ik heb een zeer inspirerende tocht gemaakt met Folkert. Met veel rust en aandacht heeft hij mij op mijn niveau gecoacht in het zoeken naar bijzondere beelden en hoe ik kon omgaan met de instellingen.
Ik heb van hem geleerd, zowel wat betreft het kijken als het omgaan met mijn camera.
Hij bracht mij naar mooie plekjes die ik niet kende.
Daarnaast bleek hij ook een aangename gesprekspartner over de natuur en heeft hij me deelgenoot gemaakt van de kleine elementen in de natuur.
Ik heb genoten en geleerd.
Dank je wel Folkert!!

Irene Levy – 23 maart 2021

We hebben een heel leuke en leerzame workshop gehad met Folkert in de duinen bij de wasserman. Veel geleerd en zeker ook nog plekken van het eiland ontdekt waar ik nog nooit geweest was.

Maartje Visser – 5 maart 2021