Menu Sluiten

Intussen op Schiermonnikoog

Het zijn intense maanden geweest sinds de corona-uitbraak. Schrijnende toestanden wereldwijd zorgden voor een heleboel emoties en we werden verplicht om stil te staan bij zaken die anders zo normaal zijn. Lieve allemaal, ik hoop dat het goed gaat met jullie.

De natuur op Schiermonnikoog ging intussen gewoon haar gangetje. De luchten waren helder en streeploos, de geluiden puur natuur. Op het strand kon je je alleen op de wereld wanen. Wilde dieren zaten op plaatsen waar het anders te druk is.

Enkele bijzondere momenten hier op het eiland in de voorbije maanden :

Amper een week nadat het Bezoekerscentrum dicht ging vanwege de corona-uitbraak begon een stelletje pimpelmezen met werkzaamheden in een asbak aan de buitengevel van het gebouw. Peuk voor peuk werd naar buiten gevlogen en wat verderop gedropt. Uiteindelijk kreeg dit stel er genoeg van en koos het voor een andere nestplaats.

Kort daarop nam een paartje gekraagde roodstaarten zijn intrek in diezelfde asbak. Een bordje met waarschuwing moest voorkomen dat rokers de asbak zouden gebruiken. En het werd een succesvolle broedplek. Vijf jonge roodstaarten zijn er op zondag 31 mei gezond en wel uitgevlogen. Ze hebben zich nu verschanst in de bomen waar ze luid piepend eetlust en locatie aan de ouders kenbaar maken.

Begin april verschenen op duinflanken her en der bosjes met tere kleurrijke duinviooltjes.

In de duinen was het genieten van muzikale ochtend- en avondconcerten van nachtegaal en koekoek, omringd door geurige meidoornbloesem.

Op de Westerplas gingen lepelaars ook dit jaar weer aan de slag met nesten bouwen. Je kon ze zien takken aanslepen van de ene kant van de plas naar het nest aan de andere kant. Eén stelletje bouwde een nest op de kop van het oude dijkje en heeft er inmiddels jongen! Vanuit de vogelkijkhut kan je ze met een verrekijker en veel geduld soms heel even zien. Het grootste deel van de dag zitten ze namelijk onder een oudervogel omdat hun donsveertjes nog niet genoeg isoleren om zelf warm te blijven.

Blijf voorzichtig, blijf gezond,
Hartelijke groet,
Marjolein

Geplaatst inUit het leven gegrepen

Gelijkaardige berichten

19 Comments

 1. Rita Leenknecht

  Prachtig initiatief en zeer mooie foto’s. Geeft echt zin om dit eens van dichtbij te bekijken. Je woont op een schitterende plaats Marjolein.

  • Marjolein

   Ja, ik geef toe dat we geluksvogels zijn, het is hier heerlijk genieten van de natuur. Dank je voor je lieve reactie, Rita!

 2. Jozina

  Hallo Marjolein,

  Wat leuk om deze nieuwsbrief te lezen 🙂 En wat een prachtige foto’s! De lepelaar is schitterend, en bijzonder om het kleine lepelaartje in het nest te zien. Heb er vanuit de vogelhut veel naar getuurd maar niets gezien! En die pimpelmees aan het opruimen, Hahaha, zo’n grappig gezicht!

  Groetjes!

  • Marjolein

   Jammer dat je de kleine lepelaartjes net niet kon zien. Misschien binnenkort wel, als ze vliegoefeningen gaan maken.

 3. Lien

  Mooi om te zien hoe jullie in het Licht staan (vooral op de eerste foto) in de verbondenheid met de natuur en al wat is. Knappe waarnemingen.

 4. Grada

  Prachtige foto’s…mooie en verzorgde nieuwsbrief ♥
  Geniet er steeds van als ik ze op Facebook zie…♥
  Inderdaad is het genieten in deze schitterende natuur.♥

  • Marjolein

   Bedankt Grada, voor de lieve woorden.
   Net als jij genieten wij ook zo van die mooie kleine dingen in de natuur. Wat dat betreft heeft Schiermonnikoog heel wat te bieden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat anderen zeggen

Folkert heeft zicht op Schiermonnikoog, op de natuur, op camera’s én op mensen. Hij sluit aan op het ervaringsniveau van de deelnemers en door zijn nauwkeurige voorbereiding weet hij vooraf welke camera’s en lenzen aanwezig zullen zijn. Hij verdiept zich in de bediening ervan en deelt daardoor tijdens de workshop vele praktische tips uit over het cameragebruik. Het belangrijkste is natuurlijk dat we op een relaxte manier naar gave plekken, naar mooie planten en fraaie uitzichten zijn geleid. De geplande workshopochtend viel deels in het water, waarop Folkert aanbood om de volgende dag door te gaan (hulde!). Dat heeft ons, onder meer, beelden van een oogstrelende zonsondergang opgeleverd.

Harry Slegh

Prachtige dag gehad!
Mooie plekken van het eiland bezocht met veel info over natuur en camera gebruik. Echt een waardevolle dag gehad, genoten!

Cor Gols

Als beginnende fotograaf vond ik dit echt een geweldige cursus. Zelf gebruikte ik de camera op mijn mobiel terwijl mijn vriendin haar compactcamera gebruikte. Folkert stemt heel goed af op de wensen en behoeften van de cursisten en laat je daarbij ook nog eens prachtige plekjes van het eiland zien. Echt voor iedereen die graag foto’s maakt een aanrader. We hebben de rest van onze tijd op Schiermonnikoog de opgedane kennis van de cursus ook nog eens kunnen toepassen wat resulteerde in veel leuke foto’s.

Martin

De workshop (gouden uur) was een avontuur naar de mooiste plekjes van het eiland waar we zelf niet snel zouden komen. Zijn kennis van de natuur leverde verrassende foto’s op. Na afloop van de workshop heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd, op een prachtige plek door Folkert uitgekozen. Zijn vrouw zorgde voor een mooi gevuld mandje om het te vieren. Het werd een onvergetelijke avond en daarvoor zijn wij hen heel dankbaar.

Sander

Gisteravond een leerzame workshop gehad. Folkert heeft dingen begrijpelijk uitgelegd. Daarnaast hebben we mooie plekjes bezocht, waar hopelijk mooie foto’s van zijn gemaakt (moet ze nog bekijken). In ieder geval een aanzet gegeven om n fotocursus te volgen!

Tineke

The Photoworkshop with Folkert was an excellent experience . We communicated also in english and German and he showed me a lot of treasures and secrets of the island . His knowledge about nature and history is sooooo good and ……….his knowledge about my camera …. better than mine !!! So i found out about some functions i didnt even know that they exist !!Folkert took so much time and we spent some interesting and informative hours investigating the beauty of Schiermonnikoog !
PS: Folkert , you where right , my camera has built-in ND filter and …….i can already use it !!! Thank you so much .

Andrea

Andrea Epstein-Prins

Ik heb een zeer inspirerende tocht gemaakt met Folkert. Met veel rust en aandacht heeft hij mij op mijn niveau gecoacht in het zoeken naar bijzondere beelden en hoe ik kon omgaan met de instellingen.
Ik heb van hem geleerd, zowel wat betreft het kijken als het omgaan met mijn camera.
Hij bracht mij naar mooie plekjes die ik niet kende.
Daarnaast bleek hij ook een aangename gesprekspartner over de natuur en heeft hij me deelgenoot gemaakt van de kleine elementen in de natuur.
Ik heb genoten en geleerd.
Dank je wel Folkert!!

Irene Levy

We hebben een heel leuke en leerzame workshop gehad met Folkert in de duinen bij de wasserman. Veel geleerd en zeker ook nog plekken van het eiland ontdekt waar ik nog nooit geweest was.

Maartje Visser

Ik kom al jaren met veel plezier op Schier, veelal ook om te fotograferen. Maar Folkert heeft mij toch een paar unieke fotolocaties laten zien waar ik nog nooit geweest was! Omdat de eerste excursie wegens regen uiteindelijk toch een beetje in het water viel, heeft hij ons de volgende ochtend nóg een keer meegenomen op pad. Echt klasse! De tweede ochtend was bijzonder mooi. Folkert wist bovendien veel te vertellen over de natuur en de het leven op het wad. Aanrader!

Matthijs

We hebben een leuke workshop gehad Folkert heeft ons veel laten zien buiten de begaande paden om daar had ik zelf niet zo snel aan gedacht. Gelukkig was net die dag een mooie dag om eropuit te gaan het zonnetje scheen helaas geen mooie zonsondergang meer.
veel gezien en gehoord zoals de kwelder vuurtoren in de avond fotograferen hij heeft ervoor gezorgd dat ik nog een haas kon fotograferen, de duinen in klein Zwitserland gezien al met al een leerzame workshop

Anneke Zwetsloot

Wij hebben een fantastische “Gouden uur workshop” gehad met Folkert! We kwamen op prachtige fotogenieke plekken. En Folkert liet ons plekjes en paden zien die we zelf nooit zouden hebben gevonden. Daarnaast kan hij je als je wil ook nog eens helpen met het instellen van de camera.

Freek Jan

Ik heb een erg leuke “Gouden Uur fotoworkshop” gehad met Folkert! Hij laat je de mooiste plekken van het eiland zien, maar zelfs op plekken die je al kent wijst hij je op dingen die je nog nooit hebt opgemerkt en vertelt er boeiend over. Daarnaast helpt hij je om het zo mooi mogelijk vast te leggen. Een aanrader voor iedereen die van Schiermonnikoog én fotograferen houdt!

Pieter Stenekes