Intussen op Schiermonnikoog

Het zijn intense maanden geweest sinds de corona-uitbraak. Schrijnende toestanden wereldwijd zorgden voor een heleboel emoties en we werden verplicht om stil te staan bij zaken die anders zo normaal zijn. Lieve allemaal, ik hoop dat het goed gaat met jullie.

De natuur op Schiermonnikoog ging intussen gewoon haar gangetje. De luchten waren helder en streeploos, de geluiden puur natuur. Op het strand kon je je alleen op de wereld wanen. Wilde dieren zaten op plaatsen waar het anders te druk is.

Enkele bijzondere momenten hier op het eiland in de voorbije maanden :

Amper een week nadat het Bezoekerscentrum dicht ging vanwege de corona-uitbraak begon een stelletje pimpelmezen met werkzaamheden in een asbak aan de buitengevel van het gebouw. Peuk voor peuk werd naar buiten gevlogen en wat verderop gedropt. Uiteindelijk kreeg dit stel er genoeg van en koos het voor een andere nestplaats.

Kort daarop nam een paartje gekraagde roodstaarten zijn intrek in diezelfde asbak. Een bordje met waarschuwing moest voorkomen dat rokers de asbak zouden gebruiken. En het werd een succesvolle broedplek. Vijf jonge roodstaarten zijn er op zondag 31 mei gezond en wel uitgevlogen. Ze hebben zich nu verschanst in de bomen waar ze luid piepend eetlust en locatie aan de ouders kenbaar maken.

Begin april verschenen op duinflanken her en der bosjes met tere kleurrijke duinviooltjes.

In de duinen was het genieten van muzikale ochtend- en avondconcerten van nachtegaal en koekoek, omringd door geurige meidoornbloesem.

Op de Westerplas gingen lepelaars ook dit jaar weer aan de slag met nesten bouwen. Je kon ze zien takken aanslepen van de ene kant van de plas naar het nest aan de andere kant. Eén stelletje bouwde een nest op de kop van het oude dijkje en heeft er inmiddels jongen! Vanuit de vogelkijkhut kan je ze met een verrekijker en veel geduld soms heel even zien. Het grootste deel van de dag zitten ze namelijk onder een oudervogel omdat hun donsveertjes nog niet genoeg isoleren om zelf warm te blijven.

Blijf voorzichtig, blijf gezond,
Hartelijke groet,
Marjolein

19 gedachten over “Intussen op Schiermonnikoog”

 1. Rita Leenknecht

  Prachtig initiatief en zeer mooie foto’s. Geeft echt zin om dit eens van dichtbij te bekijken. Je woont op een schitterende plaats Marjolein.

  1. Ja, ik geef toe dat we geluksvogels zijn, het is hier heerlijk genieten van de natuur. Dank je voor je lieve reactie, Rita!

 2. Hallo Marjolein,

  Wat leuk om deze nieuwsbrief te lezen 🙂 En wat een prachtige foto’s! De lepelaar is schitterend, en bijzonder om het kleine lepelaartje in het nest te zien. Heb er vanuit de vogelhut veel naar getuurd maar niets gezien! En die pimpelmees aan het opruimen, Hahaha, zo’n grappig gezicht!

  Groetjes!

  1. Jammer dat je de kleine lepelaartjes net niet kon zien. Misschien binnenkort wel, als ze vliegoefeningen gaan maken.

 3. Mooi om te zien hoe jullie in het Licht staan (vooral op de eerste foto) in de verbondenheid met de natuur en al wat is. Knappe waarnemingen.

 4. Prachtige foto’s…mooie en verzorgde nieuwsbrief ♥
  Geniet er steeds van als ik ze op Facebook zie…♥
  Inderdaad is het genieten in deze schitterende natuur.♥

  1. Bedankt Grada, voor de lieve woorden.
   Net als jij genieten wij ook zo van die mooie kleine dingen in de natuur. Wat dat betreft heeft Schiermonnikoog heel wat te bieden!

  1. Magda en Roger

   Dank u Marjolein en Folkert om die schat van schoonheid met ons te delen.
   Warme groeten van Magda en Roger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons