silhouetten van vier vliegende lepelaars

Lepelaars terug op de Westerplas

Op vrijdag 25 februari zag ik voor het eerst weer enkele lepelaars op de Westerplas, op dezelfde plaats waar vorig jaar een grote broedkolonie zat. Waarschijnlijk beginnen ze weldra met het bouwen van een nest en zien we de komende weken steeds meer lepelaars druk heen en weer vliegen over de plas met nestmateriaal in de snavel.

lepelaar met takken in de snavel vliegend, rode vuurtoren op de achtergrond

Wanneer ze terug komen uit hun overwinteringsgebieden (van Frankrijk tot Senegal) gaan ze gelijk al naar de plek waar ze hun nest gaan bouwen en zoeken ze een partner. Dat is soms dezelfde partner van het jaar daarvoor, soms een andere.

twee lepelaars op een tak in de wilgen bouwen een nest

De ervaren oudere lepelaars keren als eerste terug en bezetten dan de beste plekjes aan de plas. Het is altijd prachtig om ze te zien vliegen zo van de Westerplas naar de Waddenzee en omgekeerd. In de Waddenzee gaan ze lekker eten en op de Westerplas gaan ze rusten, knuffelen en hun nest bouwen.

Om de nestelende lepelaars op de Westerplas echt goed te bekijken heb je een telescoop nodig. Vanuit de vogelkijkhut kun je ze dan mooi aan de overkant van de plas zien.

oranje-roze gekleurde lucht na zonsondergang boven een wateroppervlak met op de voorgrond de gevel van een vogelkijkhut en struikgewas

De grootste groep lepelaars moet nog terugkomen maar voor mij is dit een lentebode, net zoals de eerste wilgenkatjes aan de bomen en de sneeuwklokjes.

lepelaar vliegend in strijklicht boven water met begroeiing op de achtergrond

(Archieffoto's)

Benieuwd naar meer informatie over lepelaars? Op de website van Werkgroep Lepelaar vind je een antwoord op al je vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons