Menu Sluiten

Zes nieuwe winnaars fotowedstrijd

thumbnails van de winnende natuurfoto's, allen gemaakt op Schiermonnikoog

De doorlopende fotowedstrijd van De Witte Haas was de voorbije maanden een overrompelend succes. Ik had de eer en het genoegen om een keuze te maken uit een enorm aantal ingezonden foto’s voor publicatie in de Schiermonnikoger almanak editie 2022.

De keuze was dit keer ontzettend moeilijk en ik ben blij dat ik voor editie 2022 maar liefst zes wedstrijdwinnaars aan jullie mag voorstellen.

Mei

Pimpelmees met voer voor de jongen
Foto: Jelle de Jong – Pimpelmees met voer voor de jongen

Jelle de Jong maakte deze winnende foto bij het Dorpshuis van Schiermonnikoog.

Juni

Aalscholver en lepelaars op de Westerplas
Foto: Matthijs van Santen de Hoog – Aalscholver en lepelaars op de Westerplas

Matthijs van Santen de Hoog komt al jarenlang graag op Schiermonnikoog waarbij zijn verblijf eigenlijk altijd in het teken staat van landschaps- en vogelfotografie. Sinds een paar jaar is daar ook astrofotografie bijgekomen. Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland: perfect om schitterende foto’s te maken van de sterrenhemel en de melkweg. Je kunt deze bekijken op zijn Instagram @ijsmat en op www.vsdh.nl.

Juli

Zonsondergang op het strand met drie silhouetten aan de horizon waarvan één rennend. Plassen op het strand weerspiegelen de lucht.
Foto: Allard Tollenaar – Zonsondergang op het strand

Allard Tollenaar geniet van de zee, van struinen over het strand, fietsen langs de kwelders, of een lekker ijsje eten in het dorp. Dit doet hij graag op Schiermonnikoog met zijn vrouw en drie jonge kinderen. Ondertussen probeert hij de schoonheid van het Wad in foto’s te vangen.

Augustus

Spreeuwen op het strand
Foto: Job de Lange – Spreeuwen op het strand

Job de Lange komt al jaren met zijn vrouw naar Schiermonnikoog, om te genieten van de prachtige natuur en van de rust die het eiland uitstraalt. De weidsheid van het strand en de zee, en de grote variatie aan landschappen blijven hem boeien. Geweldig om al dat moois met een camera vast te mogen leggen!

September

Donkere, dreigende lucht boven de aangestoken vuurtoren
Foto: Michiel Tebeest – Dreigende lucht boven de vuurtoren

Michiel Tebeest (50), Achterhoeker in dienst van de overheid, werd een paar jaar geleden gegrepen door de fotografie. Fotograferen aan de randen van de dag heeft zijn voorkeur. Zijn doel is om een soort dynamiek aan een foto te geven. En nee, dat lukt niet altijd. Maar als het dan een keer lukt, geeft het een kick.
Instragram: @michielkijkt

November

Zonsondergang op het strand achter de palen van het paviljoen met plassen die de lucht weerspiegelen en op de achtergrond een vissersboot en twee mensen.
Foto: Klaas Leerlooijer – Zonsondergang op het strand

Klaas Leerlooijer is een enthousiaste fotoamateur van 71 jaar. De wadden hebben in zijn gezin een warm plekje. Samen genieten ze regelmatig van de rust en de geweldige sfeer van Schiermonnikoog. Het is prettig dat hier geen auto’s mogen komen. Het eiland verandert in de loop van de jaren en dat probeert Klaas ook vast te leggen.

Ieder jaar probeer ik weer een nieuwe getijdenkalender voor Schiermonnikoog samen te stellen met foto’s waarvan ik denk dat ze hem nog leuker kunnen maken. Sommige ingezonden wedstrijdfoto’s zijn prachtig maar passen niet in het format van de kalender, of het onderwerp komt al een keer terug in een andere foto, en soms zijn er teveel inzendingen die bij één bepaalde maand passen. Op die manier vallen er soms mooie inzendingen af. Foto’s die niet winnen zijn daarom niet altijd minder mooi in deze wedstrijd. Sommige foto’s hou ik bij en neem ik bij editie 2023 opnieuw in overweging. Nieuwe foto’s blijven welkom.

Mijn dank gaat uit naar alle deelnemers voor hun inzendingen en enthousiaste reacties. Ik heb daar echt van genoten. Het is fijn om een deel te mogen zijn van zo’n grote groep bevlogen natuurfotografen. Natuurfotografie leeft en waar is dit mooier te beleven dan op de wadden?

Schiermonnikoger almanak 2022 is t/m 30 september in voorverkoop met korting. In oktober zal hij ook te koop zijn bij informatiecentrum Het Baken en boekhandel Kolstein op Schiermonnikoog.

Ook deelnemen aan de fotowedstrijd zodat jouw foto misschien in een volgende editie Schiermonnikoger almanak verschijnt? Kijk hier voor de wedstrijdvoorwaarden. Succes en veel plezier met fotograferen!

Geplaatst inNieuws

Gelijkaardige berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat anderen zeggen

Folkert heeft zicht op Schiermonnikoog, op de natuur, op camera’s én op mensen. Hij sluit aan op het ervaringsniveau van de deelnemers en door zijn nauwkeurige voorbereiding weet hij vooraf welke camera’s en lenzen aanwezig zullen zijn. Hij verdiept zich in de bediening ervan en deelt daardoor tijdens de workshop vele praktische tips uit over het cameragebruik. Het belangrijkste is natuurlijk dat we op een relaxte manier naar gave plekken, naar mooie planten en fraaie uitzichten zijn geleid. De geplande workshopochtend viel deels in het water, waarop Folkert aanbood om de volgende dag door te gaan (hulde!). Dat heeft ons, onder meer, beelden van een oogstrelende zonsondergang opgeleverd.

Harry Slegh

Prachtige dag gehad!
Mooie plekken van het eiland bezocht met veel info over natuur en camera gebruik. Echt een waardevolle dag gehad, genoten!

Cor Gols

Als beginnende fotograaf vond ik dit echt een geweldige cursus. Zelf gebruikte ik de camera op mijn mobiel terwijl mijn vriendin haar compactcamera gebruikte. Folkert stemt heel goed af op de wensen en behoeften van de cursisten en laat je daarbij ook nog eens prachtige plekjes van het eiland zien. Echt voor iedereen die graag foto’s maakt een aanrader. We hebben de rest van onze tijd op Schiermonnikoog de opgedane kennis van de cursus ook nog eens kunnen toepassen wat resulteerde in veel leuke foto’s.

Martin

De workshop (gouden uur) was een avontuur naar de mooiste plekjes van het eiland waar we zelf niet snel zouden komen. Zijn kennis van de natuur leverde verrassende foto’s op. Na afloop van de workshop heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd, op een prachtige plek door Folkert uitgekozen. Zijn vrouw zorgde voor een mooi gevuld mandje om het te vieren. Het werd een onvergetelijke avond en daarvoor zijn wij hen heel dankbaar.

Sander

Gisteravond een leerzame workshop gehad. Folkert heeft dingen begrijpelijk uitgelegd. Daarnaast hebben we mooie plekjes bezocht, waar hopelijk mooie foto’s van zijn gemaakt (moet ze nog bekijken). In ieder geval een aanzet gegeven om n fotocursus te volgen!

Tineke

The Photoworkshop with Folkert was an excellent experience . We communicated also in english and German and he showed me a lot of treasures and secrets of the island . His knowledge about nature and history is sooooo good and ……….his knowledge about my camera …. better than mine !!! So i found out about some functions i didnt even know that they exist !!Folkert took so much time and we spent some interesting and informative hours investigating the beauty of Schiermonnikoog !
PS: Folkert , you where right , my camera has built-in ND filter and …….i can already use it !!! Thank you so much .

Andrea

Andrea Epstein-Prins

Ik heb een zeer inspirerende tocht gemaakt met Folkert. Met veel rust en aandacht heeft hij mij op mijn niveau gecoacht in het zoeken naar bijzondere beelden en hoe ik kon omgaan met de instellingen.
Ik heb van hem geleerd, zowel wat betreft het kijken als het omgaan met mijn camera.
Hij bracht mij naar mooie plekjes die ik niet kende.
Daarnaast bleek hij ook een aangename gesprekspartner over de natuur en heeft hij me deelgenoot gemaakt van de kleine elementen in de natuur.
Ik heb genoten en geleerd.
Dank je wel Folkert!!

Irene Levy

We hebben een heel leuke en leerzame workshop gehad met Folkert in de duinen bij de wasserman. Veel geleerd en zeker ook nog plekken van het eiland ontdekt waar ik nog nooit geweest was.

Maartje Visser

Ik kom al jaren met veel plezier op Schier, veelal ook om te fotograferen. Maar Folkert heeft mij toch een paar unieke fotolocaties laten zien waar ik nog nooit geweest was! Omdat de eerste excursie wegens regen uiteindelijk toch een beetje in het water viel, heeft hij ons de volgende ochtend nóg een keer meegenomen op pad. Echt klasse! De tweede ochtend was bijzonder mooi. Folkert wist bovendien veel te vertellen over de natuur en de het leven op het wad. Aanrader!

Matthijs

We hebben een leuke workshop gehad Folkert heeft ons veel laten zien buiten de begaande paden om daar had ik zelf niet zo snel aan gedacht. Gelukkig was net die dag een mooie dag om eropuit te gaan het zonnetje scheen helaas geen mooie zonsondergang meer.
veel gezien en gehoord zoals de kwelder vuurtoren in de avond fotograferen hij heeft ervoor gezorgd dat ik nog een haas kon fotograferen, de duinen in klein Zwitserland gezien al met al een leerzame workshop

Anneke Zwetsloot

Wij hebben een fantastische “Gouden uur workshop” gehad met Folkert! We kwamen op prachtige fotogenieke plekken. En Folkert liet ons plekjes en paden zien die we zelf nooit zouden hebben gevonden. Daarnaast kan hij je als je wil ook nog eens helpen met het instellen van de camera.

Freek Jan

Ik heb een erg leuke “Gouden Uur fotoworkshop” gehad met Folkert! Hij laat je de mooiste plekken van het eiland zien, maar zelfs op plekken die je al kent wijst hij je op dingen die je nog nooit hebt opgemerkt en vertelt er boeiend over. Daarnaast helpt hij je om het zo mooi mogelijk vast te leggen. Een aanrader voor iedereen die van Schiermonnikoog én fotograferen houdt!

Pieter Stenekes