thumbnails van de winnende natuurfoto's, allen gemaakt op Schiermonnikoog

Zes nieuwe winnaars fotowedstrijd

De doorlopende fotowedstrijd van De Witte Haas was de voorbije maanden een overrompelend succes. Ik had de eer en het genoegen om een keuze te maken uit een enorm aantal ingezonden foto’s voor publicatie in de Schiermonnikoger almanak editie 2022.

De keuze was dit keer ontzettend moeilijk en ik ben blij dat ik voor editie 2022 maar liefst zes wedstrijdwinnaars aan jullie mag voorstellen.

Mei

Pimpelmees met voer voor de jongen
Foto: Jelle de Jong – Pimpelmees met voer voor de jongen

Jelle de Jong maakte deze winnende foto bij het Dorpshuis van Schiermonnikoog.

Juni

Aalscholver en lepelaars op de Westerplas
Foto: Matthijs van Santen de Hoog – Aalscholver en lepelaars op de Westerplas

Matthijs van Santen de Hoog komt al jarenlang graag op Schiermonnikoog waarbij zijn verblijf eigenlijk altijd in het teken staat van landschaps- en vogelfotografie. Sinds een paar jaar is daar ook astrofotografie bijgekomen. Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland: perfect om schitterende foto’s te maken van de sterrenhemel en de melkweg. Je kunt deze bekijken op zijn Instagram @ijsmat en op www.vsdh.nl.

Juli

Zonsondergang op het strand met drie silhouetten aan de horizon waarvan één rennend. Plassen op het strand weerspiegelen de lucht.
Foto: Allard Tollenaar – Zonsondergang op het strand

Allard Tollenaar geniet van de zee, van struinen over het strand, fietsen langs de kwelders, of een lekker ijsje eten in het dorp. Dit doet hij graag op Schiermonnikoog met zijn vrouw en drie jonge kinderen. Ondertussen probeert hij de schoonheid van het Wad in foto’s te vangen.

Augustus

Spreeuwen op het strand
Foto: Job de Lange – Spreeuwen op het strand

Job de Lange komt al jaren met zijn vrouw naar Schiermonnikoog, om te genieten van de prachtige natuur en van de rust die het eiland uitstraalt. De weidsheid van het strand en de zee, en de grote variatie aan landschappen blijven hem boeien. Geweldig om al dat moois met een camera vast te mogen leggen!

September

Donkere, dreigende lucht boven de aangestoken vuurtoren
Foto: Michiel Tebeest – Dreigende lucht boven de vuurtoren

Michiel Tebeest (50), Achterhoeker in dienst van de overheid, werd een paar jaar geleden gegrepen door de fotografie. Fotograferen aan de randen van de dag heeft zijn voorkeur. Zijn doel is om een soort dynamiek aan een foto te geven. En nee, dat lukt niet altijd. Maar als het dan een keer lukt, geeft het een kick.
Instragram: @michielkijkt

November

Zonsondergang op het strand achter de palen van het paviljoen met plassen die de lucht weerspiegelen en op de achtergrond een vissersboot en twee mensen.
Foto: Klaas Leerlooijer – Zonsondergang op het strand

Klaas Leerlooijer is een enthousiaste fotoamateur van 71 jaar. De wadden hebben in zijn gezin een warm plekje. Samen genieten ze regelmatig van de rust en de geweldige sfeer van Schiermonnikoog. Het is prettig dat hier geen auto’s mogen komen. Het eiland verandert in de loop van de jaren en dat probeert Klaas ook vast te leggen.

Ieder jaar probeer ik weer een nieuwe getijdenkalender voor Schiermonnikoog samen te stellen met foto’s waarvan ik denk dat ze hem nog leuker kunnen maken. Sommige ingezonden wedstrijdfoto’s zijn prachtig maar passen niet in het format van de kalender, of het onderwerp komt al een keer terug in een andere foto, en soms zijn er teveel inzendingen die bij één bepaalde maand passen. Op die manier vallen er soms mooie inzendingen af. Foto’s die niet winnen zijn daarom niet altijd minder mooi in deze wedstrijd. Sommige foto’s hou ik bij en neem ik bij editie 2023 opnieuw in overweging. Nieuwe foto’s blijven welkom.

Mijn dank gaat uit naar alle deelnemers voor hun inzendingen en enthousiaste reacties. Ik heb daar echt van genoten. Het is fijn om een deel te mogen zijn van zo’n grote groep bevlogen natuurfotografen. Natuurfotografie leeft en waar is dit mooier te beleven dan op de wadden?

Schiermonnikoger almanak 2022 is t/m 30 september in voorverkoop met korting. In oktober zal hij ook te koop zijn bij informatiecentrum Het Baken en boekhandel Kolstein op Schiermonnikoog.

Ook deelnemen aan de fotowedstrijd zodat jouw foto misschien in een volgende editie Schiermonnikoger almanak verschijnt? Kijk hier voor de wedstrijdvoorwaarden. Succes en veel plezier met fotograferen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons