Eén jaar workshops natuurfotografie op Schiermonnikoog

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik mijn eerste fotoworkshop gaf op Schiermonnikoog. Vier deelnemers mocht ik die eerste keer meenemen voor een verkenning van het eiland en haar mogelijkheden voor de natuurfotografie.

Naast struinen door de natuur van Schiermonnikoog, waar ik vanaf mijn prille jeugd al gefascineerd was door alles wat er leeft, heb ik altijd graag gefotografeerd. Ik denk met veel nostalgie terug aan mijn allereerste fototoestel, een tweedehands Pentax spiegelreflexcamera. Dat was nog in het analoge tijdperk, de tijd van de fotorolletjes. Ook toen al had ik plezier in het proberen de schoonheid van mijn geliefde omgeving vast te leggen.

Stilaan ben ik me gaan realiseren dat die pracht waarin ik ben opgegroeid niet zomaar voor iedereen vanzelfsprekend is. Ik ben het toen steeds leuker gaan vinden om het eiland ook aan anderen te laten zien en met kleine groepen mensen op pad te gaan.

een duinparelmoervlinder drinkt van een Spaanse ruiterbloem

In mijn fotoworkshops wil ik natuurfotografen de mooiste plekjes laten zien. Ik wijs hen graag op bijzondere planten of dieren en mooie details, vaak dingen waar je anders zomaar aan voorbij loopt. Het eiland is nooit hetzelfde en er is altijd wel wat nieuws te ontdekken.

een zwerm ganzen vliegt bij zonsopkomst over de kwelder waar koeien staan te grazen in het oranje ochtendlicht

Onderweg geef ik graag tips hoe er meer uit een fototoestel te halen valt. Ik vind het leuk als mensen nieuwe mogelijkheden ontdekken wat ze met hun camera kunnen doen. Soms is dat gewoon een ander standpunt innemen of een andere instelling gebruiken dan gewoonlijk.
Ik vertel ook graag over wat er op de foto gezet wordt. Naar mijn mening is kennis van het onderwerp een meerwaarde in de fotografie. Je kan de foto dan een verhaal laten vertellen.

closeup van een trosje bloemen van het moeras-vergeet-me-nietje, waarvan enkele nog in de knop

Het is fijn om met een kleine groep op stap te zijn zodat ik aan iedereen voldoende tijd en aandacht kan besteden. Deelnemers brengen soms uiteenlopende camera’s mee die elk een andere benadering vergen. Deelnemers kunnen ook hun eigen voorkeur voor te fotograferen onderwerpen hebben. Door individuele aandacht probeer ik hen daarin tegemoet te komen.

een groep brandganzen vliegend tegen een lichte wolkenlucht

Ontzettend leuk is het wanneer deelnemers met elkaar in gesprek gaan, over hun foto-passies vertellen en hun eigen ervaringen en tips uitwisselen.

een driekleurig duinviooltje tussen twee vingers vastgehouden

Wat ik met mijn fotoworkshops graag wil bereiken is dat mensen bewuster naar de natuur kijken zodat hun fotografie beter wordt.

een jonge lepelaar met zwarte vleugelpunten vliegt over met gespreide vleugels en kijkt recht in de lens

Ik vind het zelf fantastisch om tijdens de workshops buiten te zijn, te wandelen en fietsen door een uniek stuk natuur – er is zoveel moois te zien. Er staan al een heleboel workshops gepland voor komend najaar en ik heb zin om mijn tweede jaar in te gaan.

roze meidoornbloesem met dauwdruppels op de bloemblaadjes

 

 

1 gedachte over “Eén jaar workshops natuurfotografie op Schiermonnikoog”

  1. Matthijs van Santen de Hoog

    Gefeliciteerd met je jubileum Folkert!
    Ik kijk met veel plezier terug op de fotoworkshop die ik bij je volgde vorig jaar oktober.
    Het lijkt mij gaaf om in het najaar weer eens met je mee te gaan op excursie. En mocht jij het leuk vinden om eens te experimenteren met astrofotografie? Let me know 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons