Menu Sluiten

Eén jaar workshops natuurfotografie op Schiermonnikoog

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik mijn eerste fotoworkshop gaf op Schiermonnikoog. Vier deelnemers mocht ik die eerste keer meenemen voor een verkenning van het eiland en haar mogelijkheden voor de natuurfotografie.

Naast struinen door de natuur van Schiermonnikoog, waar ik vanaf mijn prille jeugd al gefascineerd was door alles wat er leeft, heb ik altijd graag gefotografeerd. Ik denk met veel nostalgie terug aan mijn allereerste fototoestel, een tweedehands Pentax spiegelreflexcamera. Dat was nog in het analoge tijdperk, de tijd van de fotorolletjes. Ook toen al had ik plezier in het proberen de schoonheid van mijn geliefde omgeving vast te leggen.

Stilaan ben ik me gaan realiseren dat die pracht waarin ik ben opgegroeid niet zomaar voor iedereen vanzelfsprekend is. Ik ben het toen steeds leuker gaan vinden om het eiland ook aan anderen te laten zien en met kleine groepen mensen op pad te gaan.

een duinparelmoervlinder drinkt van een Spaanse ruiterbloem

In mijn fotoworkshops wil ik natuurfotografen de mooiste plekjes laten zien. Ik wijs hen graag op bijzondere planten of dieren en mooie details, vaak dingen waar je anders zomaar aan voorbij loopt. Het eiland is nooit hetzelfde en er is altijd wel wat nieuws te ontdekken.

een zwerm ganzen vliegt bij zonsopkomst over de kwelder waar koeien staan te grazen in het oranje ochtendlicht

Onderweg geef ik graag tips hoe er meer uit een fototoestel te halen valt. Ik vind het leuk als mensen nieuwe mogelijkheden ontdekken wat ze met hun camera kunnen doen. Soms is dat gewoon een ander standpunt innemen of een andere instelling gebruiken dan gewoonlijk.
Ik vertel ook graag over wat er op de foto gezet wordt. Naar mijn mening is kennis van het onderwerp een meerwaarde in de fotografie. Je kan de foto dan een verhaal laten vertellen.

closeup van een trosje bloemen van het moeras-vergeet-me-nietje, waarvan enkele nog in de knop

Het is fijn om met een kleine groep op stap te zijn zodat ik aan iedereen voldoende tijd en aandacht kan besteden. Deelnemers brengen soms uiteenlopende camera’s mee die elk een andere benadering vergen. Deelnemers kunnen ook hun eigen voorkeur voor te fotograferen onderwerpen hebben. Door individuele aandacht probeer ik hen daarin tegemoet te komen.

een groep brandganzen vliegend tegen een lichte wolkenlucht

Ontzettend leuk is het wanneer deelnemers met elkaar in gesprek gaan, over hun foto-passies vertellen en hun eigen ervaringen en tips uitwisselen.

een driekleurig duinviooltje tussen twee vingers vastgehouden

Wat ik met mijn fotoworkshops graag wil bereiken is dat mensen bewuster naar de natuur kijken zodat hun fotografie beter wordt.

een jonge lepelaar met zwarte vleugelpunten vliegt over met gespreide vleugels en kijkt recht in de lens

Ik vind het zelf fantastisch om tijdens de workshops buiten te zijn, te wandelen en fietsen door een uniek stuk natuur – er is zoveel moois te zien. Er staan al een heleboel workshops gepland voor komend najaar en ik heb zin om mijn tweede jaar in te gaan.

roze meidoornbloesem met dauwdruppels op de bloemblaadjes

 

 

Geplaatst inFototips

Gelijkaardige berichten

1 Comment

  1. Matthijs van Santen de Hoog

    Gefeliciteerd met je jubileum Folkert!
    Ik kijk met veel plezier terug op de fotoworkshop die ik bij je volgde vorig jaar oktober.
    Het lijkt mij gaaf om in het najaar weer eens met je mee te gaan op excursie. En mocht jij het leuk vinden om eens te experimenteren met astrofotografie? Let me know 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat anderen zeggen

Folkert heeft zicht op Schiermonnikoog, op de natuur, op camera’s én op mensen. Hij sluit aan op het ervaringsniveau van de deelnemers en door zijn nauwkeurige voorbereiding weet hij vooraf welke camera’s en lenzen aanwezig zullen zijn. Hij verdiept zich in de bediening ervan en deelt daardoor tijdens de workshop vele praktische tips uit over het cameragebruik. Het belangrijkste is natuurlijk dat we op een relaxte manier naar gave plekken, naar mooie planten en fraaie uitzichten zijn geleid. De geplande workshopochtend viel deels in het water, waarop Folkert aanbood om de volgende dag door te gaan (hulde!). Dat heeft ons, onder meer, beelden van een oogstrelende zonsondergang opgeleverd.

Harry Slegh

Prachtige dag gehad!
Mooie plekken van het eiland bezocht met veel info over natuur en camera gebruik. Echt een waardevolle dag gehad, genoten!

Cor Gols

Als beginnende fotograaf vond ik dit echt een geweldige cursus. Zelf gebruikte ik de camera op mijn mobiel terwijl mijn vriendin haar compactcamera gebruikte. Folkert stemt heel goed af op de wensen en behoeften van de cursisten en laat je daarbij ook nog eens prachtige plekjes van het eiland zien. Echt voor iedereen die graag foto’s maakt een aanrader. We hebben de rest van onze tijd op Schiermonnikoog de opgedane kennis van de cursus ook nog eens kunnen toepassen wat resulteerde in veel leuke foto’s.

Martin

De workshop (gouden uur) was een avontuur naar de mooiste plekjes van het eiland waar we zelf niet snel zouden komen. Zijn kennis van de natuur leverde verrassende foto’s op. Na afloop van de workshop heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd, op een prachtige plek door Folkert uitgekozen. Zijn vrouw zorgde voor een mooi gevuld mandje om het te vieren. Het werd een onvergetelijke avond en daarvoor zijn wij hen heel dankbaar.

Sander

Gisteravond een leerzame workshop gehad. Folkert heeft dingen begrijpelijk uitgelegd. Daarnaast hebben we mooie plekjes bezocht, waar hopelijk mooie foto’s van zijn gemaakt (moet ze nog bekijken). In ieder geval een aanzet gegeven om n fotocursus te volgen!

Tineke

The Photoworkshop with Folkert was an excellent experience . We communicated also in english and German and he showed me a lot of treasures and secrets of the island . His knowledge about nature and history is sooooo good and ……….his knowledge about my camera …. better than mine !!! So i found out about some functions i didnt even know that they exist !!Folkert took so much time and we spent some interesting and informative hours investigating the beauty of Schiermonnikoog !
PS: Folkert , you where right , my camera has built-in ND filter and …….i can already use it !!! Thank you so much .

Andrea

Andrea Epstein-Prins

Ik heb een zeer inspirerende tocht gemaakt met Folkert. Met veel rust en aandacht heeft hij mij op mijn niveau gecoacht in het zoeken naar bijzondere beelden en hoe ik kon omgaan met de instellingen.
Ik heb van hem geleerd, zowel wat betreft het kijken als het omgaan met mijn camera.
Hij bracht mij naar mooie plekjes die ik niet kende.
Daarnaast bleek hij ook een aangename gesprekspartner over de natuur en heeft hij me deelgenoot gemaakt van de kleine elementen in de natuur.
Ik heb genoten en geleerd.
Dank je wel Folkert!!

Irene Levy

We hebben een heel leuke en leerzame workshop gehad met Folkert in de duinen bij de wasserman. Veel geleerd en zeker ook nog plekken van het eiland ontdekt waar ik nog nooit geweest was.

Maartje Visser

Ik kom al jaren met veel plezier op Schier, veelal ook om te fotograferen. Maar Folkert heeft mij toch een paar unieke fotolocaties laten zien waar ik nog nooit geweest was! Omdat de eerste excursie wegens regen uiteindelijk toch een beetje in het water viel, heeft hij ons de volgende ochtend nóg een keer meegenomen op pad. Echt klasse! De tweede ochtend was bijzonder mooi. Folkert wist bovendien veel te vertellen over de natuur en de het leven op het wad. Aanrader!

Matthijs

We hebben een leuke workshop gehad Folkert heeft ons veel laten zien buiten de begaande paden om daar had ik zelf niet zo snel aan gedacht. Gelukkig was net die dag een mooie dag om eropuit te gaan het zonnetje scheen helaas geen mooie zonsondergang meer.
veel gezien en gehoord zoals de kwelder vuurtoren in de avond fotograferen hij heeft ervoor gezorgd dat ik nog een haas kon fotograferen, de duinen in klein Zwitserland gezien al met al een leerzame workshop

Anneke Zwetsloot

Wij hebben een fantastische “Gouden uur workshop” gehad met Folkert! We kwamen op prachtige fotogenieke plekken. En Folkert liet ons plekjes en paden zien die we zelf nooit zouden hebben gevonden. Daarnaast kan hij je als je wil ook nog eens helpen met het instellen van de camera.

Freek Jan

Ik heb een erg leuke “Gouden Uur fotoworkshop” gehad met Folkert! Hij laat je de mooiste plekken van het eiland zien, maar zelfs op plekken die je al kent wijst hij je op dingen die je nog nooit hebt opgemerkt en vertelt er boeiend over. Daarnaast helpt hij je om het zo mooi mogelijk vast te leggen. Een aanrader voor iedereen die van Schiermonnikoog én fotograferen houdt!

Pieter Stenekes