Drie bergeendenkuikens van een dag of twee oud in een hoekje van de vogelkijkhut

Jonge bergeenden op pad

Gisteravond wilden Folkert en ik even over de Westerplas kijken. Toen we daar aankwamen zaten drie bergeendjes van hooguit twee dagen oud in een hoekje van de vogelkijkhut op de grond. Ze probeerden het gekwek van hun ouders te volgen, maar die zwommen al op de Westerplas en aan die kant is er geen uitweg uit de vogelkijkhut.

Bergeenden staan symbool voor Nationaal Park Schiermonnikoog. Ze broeden in verlaten konijnenholen in de duinen. Zodra alle jongen uit het ei zijn vertrekt het hele gezin richting open water, op Schiermonnikoog is dat meestal de Waddenzee of de Westerplas. Het gebeurt wel eens dat ze daarvoor eerst het hele dorp van Schiermonnikoog moeten doorkruisen. Een mooi gezicht, maar voor de bergeend een hachelijke onderneming want hongerige meeuwen en kraaien liggen op de loer.

Deze kroost is vermoedelijk over het vlonderpad naar de vogelkijkhut gelopen. De ouders zijn er vervolgens af gesprongen om het water in te lopen maar de kleintjes hebben die diepe sprong niet gewaagd en zijn toen in de hut terecht gekomen.

Folkert had al eens eerder vastgelopen bergeendjes op het goede spoor gezet dus hij wist meteen wat te doen. Eén voor één heeft hij ze voorzichtig opgepakt en op de grond onder het vlonderpad neergezet. Met klapperende vleugeltjes renden ze het water in en hun ouders konden ze al gauw weer vinden. Vanuit de vogelkijkhut zagen we hoe de herenigde kroost wegzwom.

Archief video van een moeder bergeend met een heleboel jongen onder de vleugels bij onweer (video: Folkert Abma)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons