Gastillustrator Marycha Franken

Op de Schiermonnikoger almanak 2025 prijkt bij de maandpagina van augustus een prachtige illustratie van jonge lepelaars. De nog onvolwassen vogels staan in vermakelijke poses op en onder dikke takken. Het beeld is geïnspireerd op de zomerse taferelen bij het oude dijkje in de Westerplas van Schiermonnikoog. Tussen de kale struiken vinden de jongelingen een plekje om te wachten tot hun ouders terugkomen met voedsel.

De maker van dit prachtige beeld is Marycha S. Franken. We zijn erg blij dat zij gastillustrator wil zijn voor editie 2025 van de Schiermonnikoger almanak en stellen haar graag aan je voor.

Marycha is bioloog, fotograaf en illustrator. Sinds een aantal jaren doet ze van april tot en met augustus onderzoek naar de lepelaars op Schiermonnikoog. Deze bijzondere vogels broeden in kolonies op de oosterkwelder van het eiland en in de Westerplas. Veel lepelaars zijn individueel te herkennen aan ringen die ze om hun poten hebben waardoor ze in detail gevolgd kunnen worden tijdens het broedseizoen. Er wordt onder andere gekeken naar welke lepelaars waar op de kwelder zitten, met wie ze samen broeden en of ze succesvol kuikens groot brengen.

Het meest waardevol aan haar werk als bioloog vindt Marycha dat alle data die met wetenschappelijk onderzoek naar een dier verzameld wordt gebruikt kan worden voor de bescherming van de soort. Daarnaast is het fantastisch om je zo te kunnen verdiepen in het leven van een ander wezen. Het vele observeren van dieren en hun gedrag leert de esthetiek, intelligentie en karakters van individuen zien. Dit is wat Marycha graag wil delen met mensen door middel van illustraties en foto’s. Als voorbeeld wijst ze naar haar illustratie in de Schiermonnikoger almanak van De Witte Haas. In juli en augustus staan er veel grote lepelaar kuikens in de Westerplas van lepelaars die hier in de struiken gebroed hebben. Ze hangen rond in de plas terwijl de ouders voedsel voor ze halen op het wad. Het is zo grappig om te zien wat die kuikens allemaal uitspoken. Ze pakken alles wat los en vast zit in hun snavel, lopen achter elkaar aan, balanceren onhandig op takken, badderen en poetsen en doen regelmatig vliegoefeningen.

Door ter plekke foto’s te maken van alle taferelen kan Marycha deze thuis als referentie gebruiken voor een eerste schets voor de illustratie. De schets wordt op papier gemaakt met potlood en uitgewerkt tot een goede basistekening. Deze wordt gescand en op de computer digitaal overtrokken. In verschillende lagen worden kleuren, structuur, schaduw, licht en achtergrond toegevoegd. In de uiteindelijke illustratie ligt de nadruk vooral op de eigenheid en daarmee op de waarde van elk individu. Hiermee hoopt Marycha dat mensen anders gaan kijken naar het leven om ons heen en geïnspireerd raken om zelf op ontdekking te gaan. Wie krijgt er nou geen zin om bij het zien van deze gezellige kuikenbende naar de Westerplas te gaan om naar de lepelaars te kijken?

Kalenderpagina augustus met spiraal, illustratie van jonge lepelaars op en onder takken

Wij zijn ontzettend blij met de illustratie die Marycha voor ons maakte. Ze wist het karakter van de jonge lepelaars treffend af te beelden en wel zo dat de plek waar het tafereel zich afspeelt herkenbaar is voor iedereen die Schiermonnikoog een beetje kent. De samenwerking met Marycha verliep erg prettig en tijdens het proces dacht zij graag met ons mee. Wil je contact opnemen met Marycha voor een compliment of een opdracht? Dat kan! Haar e-mailadres is marychafranken@hotmail.com.

Schiermonnikoger almanak

De getijdenkalender voor Schiermonnikoog
Editie 2025
Mis geen moment van Schiermonnikoog!

Zwemmen in zee met hoog water, foto’s maken in het gouden uur, wadlopen, zeilen of gewoon de zon zien ondergaan met je geliefde?

Mis nooit meer het mooiste moment met de getijdenkalender voor Schiermonnikoog!

Deze wandkalender van 21 x 45 cm is geïllustreerd met natuurfoto’s van het eiland en bevat een snuifje eilander taal.

Schiermonnikoger almanak

De getijdenkalender
Editie 2025
Mis geen moment van Schiermonnikoog!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons