Zonsondergang bij de Westerplas

Het kirrende geluid van een jonge lepelaar draagt ver vanavond. Bedelend om eten loopt hij achter zijn moeder aan. Er is weinig wind en de lucht is gevuld met de geur van watermunt. Op de Westerplas maken de vogels zich in het laatste zonlicht klaar voor de nacht. Ganzen komen zoet water drinken na een hele dag grazen. Een kleine ziverreiger gaat op zoek naar een rustig slaapplekje. Een groepje lepelaars vliegt laag over de vogelkijkhut op weg naar het wad of het Lauwersmeer. Morgenochtend zullen ze terugkeren met voer voor de jongen.

Ik haal mijn camera uit de tas en kijk door de zoeker. Op dit tijdstip van de dag strijkt het licht van de ondergaande zon over het landschap. De zon schijnt tussen de wolken door en begint steeds warmere kleuren te geven. Schitteringen van de zon reflecteren in het water. Ronddobberende watervogels op de plas vormen silhouetten in het tegenlicht. Hoe leg je zo’n magisch moment vast op de foto? Er is niet één antwoord en net daarom valt er zoveel plezier te beleven aan natuurfotografie.

In de zoeker controleer ik de sluitertijd en ik voer de iso-waarde een beetje op. Ik maak een paar foto’s en kijk dan naar het histogram of er geen onder- of overbelichte delen in de foto zitten. Door het grote verschil tussen licht en donker is daar nu namelijk veel kans op. Het klikken van de camera klinkt op deze stille avond extra luid. Door eerst goed te kijken en dan pas een foto te maken verstoor ik de rust minder. Als de zon verder zakt zullen de kleuren nog mooier worden en het contrast zal afnemen omdat er minder felle lichtpuntjes op het wateroppervlak zijn. Dat is het moment waarop ik mijn kansen waag.

Tips:

  • Ook als de zon al even onder is zijn de kleuren prachtig. Ga dus niet te vroeg naar huis!

  • Zijn de kleuren niet wat je verwacht had? Probeer dan wat met de witbalans te spelen. Op een compactcamera of smartphone geeft het icoontje ‘bewolkt’ warmere kleuren.

  • Zet je ISO liever niet te hoog als de zon onder is. Het is beter om eerst je diafragma zo ver mogelijk open te zetten. Je krijgt dan minder scherptediepte maar wel mooiere kleuren. Ruis in de foto ontstaat bij de meeste camera’s vanaf ISO 800.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons