Expositie folkert@straun

Folkert@straun was een expositie in de oude centrale (voormalig Bezoekerscentrum) van Schiermonnikoog. De expositie liep van 16/11/2019 tot het moment waarop alle musea moesten sluiten door de eerste coronagolf (13/03/2020).

Straun betekent ‘strand‘ in de eilander taal en het is de favoriete plek van op Schiermonnikoog geboren kunstenaar Folkert Abma. Het brede strand met zijn majestueuze zandvlakte en duinen vormt samen met beweging van zee en wolken zijn bron van inspiratie.

Expositie Folkert@straun leidde naar het strand en door de duinen. Aan de hand van olieverfschilderijen, strandvondsten en foto’s kon de bezoeker een tedere blik werpen op de eilander natuur die haar geheimen prijsgeeft aan de aandachtige kijker. Kunst en natuur door de ogen van een eilander kunstenaar.

"Van wijdsheid naar woonkamer"

de poster voor de expositie met een halve wulk in het water, grijs en kaki
twee schilderijen aan de muur, een tafeltje met schildersspullen, blauw tapijt en een industriële katrol in de oude centrale

Folkert schildert zeegezichten en landschappen van Schiermonnikoog in olieverf. Hij volgde een workshop bij zeeschilder Minne Onnes in 1998, was daarna enkele jaren lid van eilander schildersclub ‘de Kwast’ en ging vervolgens zijn eigen weg.

Schelpen en andere strandvondsten onthullen voor de aandachtige observator de meest vernuftige details. Het verhaal dat ze vertellen werd tijdens de expositie onder de aandacht gebracht.

flessen in allerlei kleuren en scherven op een tafel. Op de achtergrond grote fotoposters van hazen

"Vertrouwen"

Planten en dieren die in een zilte omgeving als die van het strand weten te overleven zijn op zich al kunstwerken van de natuur. Folkert zet ze graag op de foto en heeft zich het voorbije jaar gefocust op de hazen van Schiermonnikoog.

Wij hebben genoten van de belangstelling voor de expositie, jullie talrijke aanwezigheid bij de opening, het enthousiasme voor evenement ‘Kunst en wetenschap’ (waarbij zeeleven onder de microscoop te zien was) en de feedback op de wandelingen-met-kunstenaar ‘Wandelend straun’ hebben ons energie gegeven.

Bedankt voor alle fijne reacties en de berichten op de oude typmachine!

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons