Menu Sluiten

Expositie Folkert@straun

Straun betekent ‘strand‘ in de eilander taal en het is de favoriete plek van op Schiermonnikoog geboren kunstenaar Folkert Abma. Het brede strand met zijn majestueuze zandvlakte en duinen vormt samen met beweging van zee en wolken zijn bron van inspiratie.

Expositie Folkert@straun vond plaats van 16 november 2019 tot 13 maart 2020, de dag dat het Bezoekerscentrum moest sluiten door de Coronacrisis.

De expositie leidde naar het strand en door de duinen. Aan de hand van olieverfschilderijen, strandvondsten en foto’s kon de bezoeker een tedere blik werpen op de eilander natuur die haar geheimen prijsgeeft aan de aandachtige kijker. Kunst en natuur door de ogen van een eilander kunstenaar.

Schilderijen van Folkert

Folkert schildert zeegezichten en landschappen van Schiermonnikoog in olieverf. Hij volgde een workshop bij zeeschilder Minne Onnes in 1998, was daarna enkele jaren lid van eilander schildersclub ‘de Kwast’ en ging vervolgens zijn eigen weg.

Strandvondsten van Schiermonnikoog

Schelpen en andere strandvondsten onthullen voor de aandachtige observator de meest vernuftige details. Het verhaal dat ze vertellen werd tijdens de expositie onder de aandacht gebracht.

Planten en dieren die in een zilte omgeving als die van het strand weten te overleven zijn op zich al kunstwerken van de natuur. Folkert zet ze graag op de foto en heeft zich het voorbije jaar gefocust op de hazen van Schiermonnikoog.

Wij hebben genoten van uw bezoek aan de expositie. Uw talrijke aanwezigheid bij de opening, uw enthousiasme tijdens het evenement ‘Kunst en wetenschap’ (waarbij zeeleven onder de microscoop te zien was) en uw feedback op de wandelingen-met-kunstenaar ‘Wandelend straun’ hebben ons energie gegeven.
Bedankt voor alle fijne reacties en de berichten op de oude typmachine!