Dag van de natuurfotografie 2022

Op de eerste vrijdag van juni vieren wij de dag van de natuurfotografie. Hiermee willen wij het belang van natuurbescherming onder de aandacht brengen. Want hoe je het wendt of keert, wij hebben de natuur nodig. Om te ontspannen, om ons te kunnen verwonderen, onze gedachten op een rij te zetten en te herbronnen, maar ook om met vrienden te delen, weer even te kijken waar we staan en waar we vandaan komen. Een crisis als die tijdens corona maakte pijnlijk duidelijk dat we veel te weinig makkelijk toegankelijke natuur hebben in Nederland en België. In parken en bossen kon men over de koppen lopen. Veel stranden zaten overvol. Bezoekers aan Schiermonnikoog worden keer op keer geraakt door de schoonheid en de rust van de wilde natuur die er op dit kleine eiland wel nog is. Een restant van hoe het vroeger overal was en waar we onbewust toch allemaal naar terugverlangen, althans dat vermoed ik.

De relatie mens – natuur zal altijd een moeilijk evenwicht blijven. Er gaat veel schoonheid verloren maar er zijn toch ook mooie, hoopgevende initiatieven, van grote en kleinere organisaties en ook van particulieren.

Een vlucht scholeksters boven de Waddenzee

Bij De Witte Haas vinden wij het belangrijk om altijd te fotograferen met respect voor de natuur. En dat betekent dan niet enkel dat we geen zwerfafval achterlaten, maar ook dat we bij alles wat we doen nadenken of we de rust van fauna en flora niet verstoren. Het is niet altijd evident om te zien wat wijs is en wat niet. Op de kwelderrand lopen bij laagtij is bijvoorbeeld een heel ander verhaal dan foto’s te gaan maken op de kwelderrand bij hoogtij. Waarom? Bij hoogwater rusten vogels uit op de rand van de kwelder. Ze wachten daar totdat het water weer weggetrokken is en ze weer het wad op kunnen om te foerageren. Een goedbedoelde natuurliefhebbende fotograaf die dit mechanisme niet kent kan zo alle vogels de lucht in jagen. De dieren verbruiken hierbij onnodig veel energie en missen een kans om weer op krachten te komen.

Een ander voorbeeld zijn de wilde orchideeën die in de duinvalleien groeien. Ze zijn prachtig om te zien dus iedereen wil ze even bekijken. Een paadje erheen is dan een mooi compromis tussen het plezier van de mens en het behoud van de rust. Maar als iedereen zijn eigen pad door die duinvallei gaat lopen worden er veel andere soorten platgetrapt. Wie er niet op gewezen wordt doet dit meestal onbewust.

Een cluster aarse orchideebloemen met links lange groede blaadjes en wazige bleke achtergrond.

Er kan dus nog winst behaald worden door iedereen met een hart voor de natuur goed te informeren. Natuurfotografen begrijpen als geen ander het belang van natuurbescherming. Op de dag van de natuurfotografie willen wij hier graag bij stilstaan met een gratis fotowedstrijd. Er zijn twee prijzen te winnen: de hoofdprijs en de publieksprijs.

De hoofdprijs wordt gekozen door een vakjury van 3 à 4 professionele fotografen met een bijzonder talent voor natuurfotografie. De exacte samenstelling van de jury zal binnenkort op deze webpagina bekend gemaakt worden. De hoofdprijs is een privé-fotoworkshop met natuurfotograaf Folkert Abma op Schiermonnikoog.

De publieksprijs wordt gekozen door bezoekers aan de website dagvandenatuurfotografie.nl. Het publiek kan elke foto een aantal sterren geven. De foto met de meeste sterren op vrijdag 10 juni om 10:00 uur wint de publieksprijs die goed is voor een gouden uur fotoworkshop via onze website.

Winterkoninkje voert jong op een tak begroeid met korstmos, de oudervogel heeft o.a. langpootmug in de snavel.

Vanaf vrijdag 3 juni 2022 om 10:00 uur tot vrijdag 10 juni 2022 10:00 uur kunnen deelnemers zich registreren en hun mooiste natuurfoto(‘s) uploaden. Website-bezoekers kunnen in die periode ook stemmen voor de publieksprijs en na afloop zal de vakjury met een oordeel voor de hoofdprijs komen.

Op zondag 12 juni om 12:00 uur worden de winnaars bekend gemaakt op dagvandenatuurfotografie.nl.

Wij hopen een heleboel enthousiaste natuurfotografen uit Nederland en België te mogen verwelkomen en kijken uit naar alle inzendingen. Lees hier meer over de voorwaarden om mee te doen aan de fotowedstrijd.

Dag van de natuurfotografie 2022

Doe mee met de fotowedstrijd en maak kans op de hoofdprijs of de publieksprijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven
Bel ons