Natuurfotografie op Schiermonnikoog
Toen ik op de IBS zat had ik geen flauw idee dat ik later natuurfotograaf zou worden. Ik vond het wel altijd heel leuk om buiten in de natuur te zijn. Ik ging vaak op ontdekkingstocht door de duinen of naar het strand. Mijn ouders waren soms lang op zoek naar mij terwijl ik gewoon liep te genieten van planten en dieren.
Ik heb begrepen dat jullie vandaag een opdracht krijgen om foto’s te maken van de natuur. Daarom geef ik jullie graag enkele tips mee.
Het onderwerp
Wat ga je op de foto zetten?
Dat kan een landschap zijn, bijvoorbeeld de zee met een stukje strand, of het strand met een stukje zee.
Het kan een portret zijn, bijvoorbeeld van een mus die op een tak zit, of een konijn langs de weg bij Martjeland.
Het onderwerp kan ook iets kleins zijn, bijvoorbeeld het mos op een boom, of een spin die je van dichtbij fotografeert. Op je smartphone zit misschien een optie “macro”, waarmee je van heel dichtbij kunt fotograferen. Het kleine onderwerp lijkt dan veel groter op de foto.
Het verhaal
Het mooie aan fotograferen is dat je met één beeld een heel verhaal kan vertellen of een gevoel kan oproepen bij de kijker. Zo kan een foto van de duinen in de ochtendmist een mysterieus gevoel geven. Een foto van een hele groep overvliegende ganzen vertelt het verhaal van trekvogels die hier hun buik vol eten voordat ze naar hun broedgebieden in het verre Noorden gaan.
Een foto kan ook spannender worden als er een verhaal in zit. De foto van het strand kan bijvoorbeeld leuker worden als er net een heleboel zeesterren zijn aangespoeld, als het zand over het strand stuift of als er een zeehond ligt te zonnen.
De foto van de mus op de tak kan een verhaal vertellen en leuker worden als onderaan de boom ook nog een kat naar boven staat te kijken.
De Compositie
Om het onderwerp mooi in beeld te brengen is het belangrijk dat het in zijn omgeving past. Een portret van een konijn is mooier als het niet precies in het midden van de foto staat. Het is ook mooier als er meer ruimte is vóór het konijn dan achter het konijn.
En in plaats van het konijn van bovenaf te fotograferen loont het de moeite om plat op je buik te gaan liggen met je smartphone op ooghoogte van het konijn. Je foto zal dan veel spannender zijn, het konijn zal recht in je lens kijken en de kijker zal het gevoel krijgen dat hij/zij daar ook echt is en als het ware het gras kan ruiken.
Een foto die je van bovenaf maakt noemen we “vogelperspectief”, een foto die je maakt van dicht bij de grond noemen we “kikkerperspectief”. Ga zeker eens experimenteren met verschillende hoogtes voor heel verschillende foto’s van hetzelfde onderwerp!
Het licht
Het tijdstip van de dag kan heel bepalend zijn voor de sfeer van een foto. Het mooiste licht is er ‘s ochtends tot een uur na zonsopkomst en ‘s avonds vanaf een uur voor zonsondergang. We noemen die momenten “het gouden uur”. Tijdens het gouden uur staat de zon laag boven de horizon, daardoor heeft het licht een warmere kleur dan bijvoorbeeld middaglicht. Bovendien heeft alles dan een lange schaduw wat ook mooi kan zijn voor de compositie. Om te wete hoe laat de zon opkomt of ondergaat kun je kijken op de digitale almanak.
Op zonnige dagen kan het gebeuren dat de zon te fel is. Het gevolg is dan een witte lucht en een bijna zwart onderwerp. Om dit te voorkomen heeft jouw smartphone misschien een HDR-functie waarmee je kan instellen dat het contrast wat minder groot is. Op bewolkte dagen zul je dit probleem niet hebben. Bewolkte dagen zijn ideaal om foto’s te gaan maken in het bos.
Ik wens jullie allemaal veel plezier met fotograferen in de natuur. Ik ben benieuwd naar de resultaten en als je een foto maakt waar je erg trots op bent, doe dan zeker mee met fotowedstrijd van dewittehaas.nl !
Groet,
Folkert Abma